Archief - Mexicaanse varkensgriep: tijd om ons zorgen te maken?

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

GaMe®

Legacy Member
We moeten ons op dit moment "absoluut zorgen maken" om de mogelijke gevolgen van de Mexicaanse varkensgriep die al tientallen mensenlevens heeft geëist volgens viroloog en griepexpert Ab Osterhaus. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) zei dat het vermoedelijk te laat is om de uitbraak binnen de perken te houden.

Paniek in NYC
In New York heerst momenteel paniek nadat bij 75 kinderen uit een privéschool in Queens symptomen zijn vastgesteld die overeenstemmen met die van de gevallen in Mexico.

WHO: alle hens aan dek

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verkeert in staat van alarm: "het is alle hens aan dek nu", liet een woordvoerder weten. De WHO is erg ongerust door de aard en de rare verspreiding van het virus. Er zou al een scenario klaarliggen waarbij uitgegaan wordt van 2 miljard besmettingen wereldwijd, maar daar konden we geen bevestiging van krijgen.

Ook volgens Osterhaus is er kans op een pandemie en moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen. De WHO maakte bekend dat SHOC, het Strategisch Actiecentrum voor de Gezondheid, in actie treedt. Het centrum richt zich op acute problemen met de volksgezondheid.

Meer dan duizend gevallen
In de Verenigde Staten en Mexico zijn de afgelopen weken honderden gevallen van varkensgriep opgedoken. In Mexico stierven al 70 mensen aan de ziekte. In Mexico zijn er ongeveer duizend gevallen van de nieuwe variant van de varkensgriep.

Regering zweeg (tot het laat was)
De Mexicaanse overheid zou trouwens veel te laat gereageerd hebben. Tot donderdagavond hield ze vol dat het om een gewoon griepje ging, terwijl er al verschillende weken door plaatselijke artsen gemeld was dat er iets mis was.

1 miljoen vaccins voor 110 miljoen Mexicanen

De Mexicaanse autoriteiten zijn nu wel begonnen een grootschalige vaccinatiecampagne met vooral Tamiflu, dat het virus afremt, maar niet stopt. Er zijn overigens slechts 1 miljoen dosissen beschikbaar. In Mexico wonen 110 miljoen mensen. De campagne is gericht op alle inwoners van de hoofdstad die nog niet zijn ingeënt met de gangbare antigriepvaccins. In Mexico Stad wonen naar schatting 22 miljoen mensen.

Mondmasker
De bevolking in Centraal-Mexico wordt gevraagd, indien mogelijk vergaderplaatsen, bioscopen, bars en restaurants te mijden. Voorts moet de bevolking, eveneens indien mogelijk, een mondmasker dragen en bij begroetingen geen handen schudden. In de Verenigde Staten werden acht gevallen vastgesteld: zes in Californië en twee in Texas. Daar zijn nog geen dodelijke gevallen gemeld.

Volgens Amerikaanse wetenschappers is het virus, dat normaal gesproken alleen bij dieren voorkomt, een nieuw subtype is van het Influenza A-virus H1N1. Het is overdraagbaar van mens op mens, en dat is nieuw bij varkensgriep.

Nog geen vaccin
Voor grote griepuitbraken liggen noodscenario's klaar. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt momenteel de omvang en de mogelijke gevolgen van de ziekte. Volgens Osterhaus is het goede nieuwe dat de bestaande antivirus middelen werken tegen de varkensgriep. Dat wordt wel geralitiveerd door de Amerikanen, die daar het woordje "soms" aan toevoegen.

Een vaccin is er sowieso nog niet. Het duurt vermoedelijk enkele maanden voordat dat gereed is.

Onlangs in Mexico geweest en beetje koorts?
Mensen die recent in Mexico zijn geweest en onverklaarbare griep of koorts hebben, worden aangeraden binnen te blijven. Binnen Europa zijn er nog geen gevallen van de ziekte bekend. Er is ook nog geen negatief reisadvies gegeven voor Mexico.

België
Het interministeriële Commissariaat Influenza, dat destijds werd opgericht bij de uitbraak van de vogelgriep, zal vanavond vanaf 19 uur bijeenkomen om te kijken of er ook maatregelen in België moeten worden genomen. "Ik verberg mijn ongerustheid niet. We nemen deze situatie heel ernstig", aldus viroloog Marc Van Ranst, commissaris Influenza.

Verschillende landen, in Latijns-Amerika maar ook Canada en Frankrijk, namen al wel preventieve maatregelen.

Gelijkenissen met Spaanse Griep
Opvallend is dat in Mexico vooral gezonde jongvolwassenen getroffen worden door het virus. Dat heeft het gemeen met de Spaanse Griep, die meer dan 40 miljoen slachtoffers eiste wereldwijd in 1918 en 1919. De gangbare risicogroepen bij de jaarlijkse "gewone" griepgolven zijn ouderen en jonge kinderen. Van dezen vormt de groep ouderen verreweg de grootste risicogroep. De Spaanse griep echter, had de hoogste mortaliteit in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen.

Na het onderzoeken van de longen van personen die aan de Spaanse griep zijn gestorven en in Alaska zijn begraven is het virus nagemaakt. Hieruit bleek dat de griep vooral de mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar trof en het virus dus de sterkste immuunsystemen opzoekt. Dit zou ook weer het geval kunnen zijn met deze epidemie.

Cocktail
De varkensgriep is in het verleden al wel vaker overgeslagen op mensen. Alleen in de Verenigde Staten gebeurde dat in de afgelopen drie decennia al drie keer. Bij deze uitbraken overleden drie mensen. Maar wat angstaanjagend is, is de beschrijving van het Amerikaanse CDC (Center for Disease Control) van het huidige virus: een combinatie van genetische segmenten uit de menselijke griep, de Noord-Amerikaanse variant van vogelgriep en varkensgriepen uit Amerika, Europa en Azië. (mvl)


Hoor net ook op het nieuws dat Joker zijn reizen naar Mexico aanpast, in Mexico zelf heeft de overheid besloten om scholen, bioscoopzalen en overheidsgebouwen in Mexico City te sluiten, alsook alle openbare plaatsen.

Alle hens aan dek dus. Wat als dit uitgroeit tot een pandemie? Hier hebben we al jaren schrik voor. :shutup:

Carrion

Legacy Member
zo'n ziektes doen gewoon nie de moeite om nog naar belgie te komen, vogelgriep, was in duitsland, nederland & frankrijk, hier niks te zien

en zover als in het nieuws was, was die ziekte enkel in mexico en paar delen van de vs

Bose

Legacy Member
On verra.
Het is niet zo dat ze al met de bosjes neervallen he...

Pol86

Legacy Member
Het enige waar ik mij zorgen om maak is dat terugkerende toeristen niet gecontroleerd worden in de luchthaven. Als die ziekte echt zo gevaarlijk is, dan is dit toch het minste dat men kan doen?

YaMo

Legacy Member
"het virus dus de sterkste immuunsystemen opzoekt"

Ik moet me al geen zorgen maken :p

Oldskooler

Legacy Member
Ik was toch niet van plan buiten te komen dees weekend.

Gaat verder kijken naar southpark.

Jonathan

Legacy Member
Geen zorgen maken zou ik ook zeggen, maar ge weet natuurlijk maar nooit hé. Indien het toch tot een pandemie komt zullen we daar wel tijdig van op de hoogte gesteld worden en dan kan je gewoon niks anders doen dan de aangeraden voorzorgsmaatregelen nemen.

SpeedFreak.be

Legacy Member
Zorgen maken heeft toch geen zin laat dat maar over aan de wetenschappers die zijn daar veel beter in. :p

highsk8

Legacy Member
Mja, langs den andere kant ziede weer da ze te laat gereageerd hebben en nu nog raden ze reizen naar mexico niet af, terwijl dat dat de grote boosdoener is in pandemieen.

Jonathan

Legacy Member
Khoor net dat een vriendin van mijn lief gisteren vertrokken is naar Mexico, kben benieuwd hoe ze het er vanaf zal brengen, ze zal schrikken als ze daar toekomt en iedereen met een maskerke ziet lopen :p

^MystiQ

Legacy Member
Poenanie zei:
Indien het toch tot een pandemie komt zullen we daar wel tijdig van op de hoogte gesteld worden

Dat meen je toch niet ? Ik vind dat we nu al bitter weinig informatie krijgen, als het echt tot een pandemie komt zullen we het natuurlijk weeral veel te laat te weten komen.

Jonathan

Legacy Member
Math'ke zei:
Dat meen je toch niet ? Ik vind dat we nu al bitter weinig informatie krijgen, als het echt tot een pandemie komt zullen we het natuurlijk weeral veel te laat te weten komen.

" bitter weinig " ... tis te zien hoe ge het bekijkt é. Ze spreken nu van een 50tal doden en een duizendtal besmettingen, das iets waar ze serieus mee moeten opletten maar das nog maar peanuts é.

PureFun

Legacy Member
GaMe® zei:
In New York heerst momenteel paniek nadat bij 75 kinderen uit een privéschool in Queens symptomen zijn vastgesteld die overeenstemmen met die van de gevallen in Mexico.
Meer dan duizend gevallen
In de Verenigde Staten en Mexico zijn de afgelopen weken honderden gevallen van varkensgriep opgedoken. In Mexico stierven al 70 mensen aan de ziekte. In Mexico zijn er ongeveer duizend gevallen van de nieuwe variant van de varkensgriep.
In de Verenigde Staten werden acht gevallen vastgesteld: zes in Californië en twee in Texas.

geralitiveerd
Copy/pasten we tegenwoordig al artikels met bedenkelijke number-throwing zonder zelfs maar een bron te vermelden ?

highsk8 zei:
Mja, langs den andere kant ziede weer da ze te laat gereageerd hebben en nu nog raden ze reizen naar mexico niet af, terwijl dat dat de grote boosdoener is in pandemieen.
Want het 'afraden' zal verspreiding via reizen uiteraard onmogelijk maken ... De maatregelen nodig om verspreiding van mens-tot-mens griepvarianten tegen te gaan en hun gevolgen op het dagelijkse leven zijn te zwaar om ooit door een regering toegepast te worden zonder wereldschokkende cijfers.

Unkn0wn

Legacy Member
Een pandemie in de 21e eeuw zou wel eens enorm dodelijk kunnen zijn (nieuwe transportmiddelen, grote hoeveelheid van internationaal verkeer, enz), maar ik zou me idd voorlopig nog geen zorgen maken :p.

puni

Legacy Member
De reden waarom zo'n dingen vaak (te) laat gelost worden is trouwens omdat ge anders massahysterie krijgt. Lesser of two evils. :)

Bluto

Legacy Member
Laatste pandemie was de Spaanse griep. De mrnsen waren toen erg verzwakt na de oorlog. Normaal mpoeten de bmeeste mensen hier sterk genoeg zijn om weerstand te bieden. Behalve als het een virus is waartehen we niet de minste afweer hebben.

dadash

Legacy Member
ty_00n zei:
Laatste pandemie was de Spaanse griep. De mrnsen waren toen erg verzwakt na de oorlog. Normaal mpoeten de bmeeste mensen hier sterk genoeg zijn om weerstand te bieden. Behalve als het een virus is waartehen we niet de minste afweer hebben.

Het rare met de Spaanse griep (en blijkbaar ook deze griep) is dat in tegenstelling tot de gewone griep niet de zwaksten (kinderen en ouderen) maar de sterksten het grootste gevaar lopen. De Spaanse griep maakte massaal veel slachtoffers bij de 20-40jarigen. Dus of de oorlog er voor zorgde dat we zoveel kwetsbaarder waren weet ik nog zo niet. Wat de oorlog wel deed was een grote volksverhuis veroorzaken. Zo zijn in Z-Afrika een kwart miljoen mensen gestorven door terugkerende troepen van Europa die een treinreis dwars door het land maakten en in elke dorp die ze passeerden als helden werden begroet paar weken later was iedereen in die dorpen dood.

Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat ons immuunsysteem te hevig reageert tegen de Spaanse griep en meer kwaad dan goed doet.

Cin

Legacy Member
dadash zei:
Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat ons immuunsysteem te hevig reageert tegen de Spaanse griep en meer kwaad dan goed doet.

Dat is inderdaad wat recente studies uitwijzen.

Bart Religion

Legacy Member
dadash zei:
Het rare met de Spaanse griep (en blijkbaar ook deze griep) is dat in tegenstelling tot de gewone griep niet de zwaksten (kinderen en ouderen) maar de sterksten het grootste gevaar lopen. De Spaanse griep maakte massaal veel slachtoffers bij de 20-40jarigen. Dus of de oorlog er voor zorgde dat we zoveel kwetsbaarder waren weet ik nog zo niet. Wat de oorlog wel deed was een grote volksverhuis veroorzaken. Zo zijn in Z-Afrika een kwart miljoen mensen gestorven door terugkerende troepen van Europa die een treinreis dwars door het land maakten en in elke dorp die ze passeerden als helden werden begroet paar weken later was iedereen in die dorpen dood.

Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat ons immuunsysteem te hevig reageert tegen de Spaanse griep en meer kwaad dan goed doet.

20-40 jarigen waren toch juist diegenen die naar frontlinie mochten trekken?
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan